Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

SEA-EU 2021 “Cooking Experience"

Dana 20. ožujka 2021., Srednja strukovna škola u Makarskoj bila je mjesto kulinarne kreativnosti. Pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Vedrana Poljaka, studenti prve i druge godine preddiplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija krenuli su na jedinstveno kulinarsko putovanje. Njihova misija je priprema inovativna jela inspirirana morem i Dalmacijom, koristeći recepte koje su sami osmislili. Od predjela do glavnih jela, studenti su eksperimentirali s ribom, morskim plodovima i algama, uključujući lokalne sastojke poput smokava, badema, ružmarina i maslinovog ulja u svoje kreacije.

Ova praktična radionica bila je više od samo kulinarskog tečaja; bila je priprema za natjecanje "Cooking Experience 2021" održano 8. travnja 2021. na razini SEA-EU alijanse. Studenti su dokumentirali svoj kulinarski proces i recepte kroz fotografije, koje su zatim poslane na evaluaciju. Ti su unosi podijeljeni na društvenim mrežama, predstavljajući nacionalnu kuhinju kao vitalni aspekt kulturne baštine. Jela su ocjenjivana u tri kategorije: predjelo, glavno jelo od morskih plodova i lokalni desert.
Najviša priznanja na natjecanju osvojili su studenti programa Hotelijerstvo i gastronomija u Makarskoj. Prva nagrada dodijeljena je desertu Rožata, druga nagrada otišla je na predjelo po imenu Hobotnica, a treća nagrada dodijeljena je glavnom jelu od morskih plodova nazvanom Polpete od plodova mora. Izv. prof. dr. sc. Vedran Poljak mentorirao je pripremu sva tri pobjednička recepta. Prvo mjesto osvojila je ekipa "Morske vile" (Antonia Štrljić, Nina Matijašević, Mateja Dugandžić, Emi Čurković i Patricija Vidaković). Drugo mjesto osigurala je ekipa "Gavuni" (Antonio Markić, Marin Jelić, Marin Josipović, Boris Vuković, Polikarp Damjanović, Teo Mravičić i Ante Buljan), a treće mjesto pripalo je ekipi "Srdelice" (Josip Štambuk, Anđela Brbić, Dina Đurović, Lara Ivanišević i Lana Jukić Peladić).

Osim nagrada u vrijednosti od 180 eura, pobjednici su imali priliku predstaviti svoja jela na promotivnoj kulinarskoj radionici "Taste Croatia", koja se održala 30. travnja 2021. u restoranu Adriatic. Ovaj događaj prenošen je uživo na pet drugih sveučilišta unutar alijanse SEA-EU, omogućavajući studentima diljem Europe da svjedoče kulinarskim talentima svojih kolega. Ovaj online događaj pratili su kolege i profesori sa sveučilišta alijanse SEA-EU u Cadizu, Gdanjsku, Brestu, Kielu i Malti.
Ovaj događaj ne samo da je proslavio kulinarske vještine studenata već je i istaknuo važnost lokalnih sastojaka i tradicionalnih recepata u promociji hrvatske gastronomije kao ključnog