Diplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija pokrenut je s ciljem da odgovori na rastuće potrebe hrvatskog turizma za stručnjacima koji bi se svojim znanjem i vještinama uspješno nadmetali s inozemnom turističkom konkurencijom. Ovaj studij ujedno otvara mogućnost nastavka profesionalnog razvoja nakon završetka preddiplomskoj studija hotelijerstva i gastronomije ili nekog drugog sličnog prijediplomskog studija.
Studij traje dvije akademske godine, odnosno četiri semestra, a njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra hotelijerstva i gastronomije.
Nastavni plan sastoji se od obveznog dijela programa, odnosno obveznih predmeta te različitih fakultativnih, odnosno izbornih predmeta. Širok izbor kolegija studentu pruža mogućnost individualnog usmjeravanja u pravcu njegovih preferencija ili onoga što ga u širokom spektru poslova u području hotelijerstva i gastronomije najviše zanima. Dakle, može se više usmjeriti na hotelijerstvo ili gastronomiju, uz mogućnost još užeg profiliranja unutar svakog od ova dva segmenta.
Stručna praksa, slično kao i na prijediplomskoj razini, realizira se u brojnim hotelskim, ugostiteljskim i turističkim poduzećima i ustanovama. Studenti tako prolaze obuku na poslovima upravljanja pojedinim funkcijama, procesima ili događajima u području hotelijerstva i gastronomije. Sve se to odvija pod nadzorom vrhunskih stručnjaka iz prakse, čime stječu specijalizirana praktična znanja i vještine koje su osnova za uspješan samostalni rad na različitim mjestima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, odnosno turizmu općenito.
Magistar/magistra hotelijerstva i gastronomije, zahvaljujući uravnoteženom odnosu teorijske i praktične nastave, interdisciplinarnom pristupu te angažmanu vrsnih predavača i mentora, razvio je kompetencije koje odgovaraju na specifične zahtjeve suvremenog hotelijerstva i gastronomije. To mu omogućuje da se može natjecati za brojna radna mjesta na različitim stručnim i menadžerskima mjestima u ugostiteljstvu, hotelskoj industriji te javnom sektoru koji je u uskoj vezi s ovim djelatnostima. Jednako tako po završetku studija diplomirani student može nastaviti svoje školovanje na različitim poslijediplomskim specijalističkim ili doktorskim studijima s ciljem obogaćivanja svojih znanja i vještina.
- Praktična znanja iz hotelijerstva i gastronomije.
- Kompetencije za međunarodno poslovanje u turizmu.
- Sposobnost rješavanja složenih situacija.
- Logičko razmišljanje i interdisciplinarni pristup.
- Usvajanje suvremenih teorijskih i praktičnih vještina.
KOLEGIJ | P | V | S | ECTS | STATUS |
Analiza i praćenje emitivnih turističkih tržišta | 30 | 30 | 0 | 5 | Obavezan |
Hotelski menadžment | 30 | 30 | 0 | 5 | Obavezan |
Gastronomska kultura Mediterana | 30 | 0 | 15 | 4 | Obavezan |
Upravljanje odjelom domaćinstva | 30 | 15 | 15 | 4 | Obavezan |
Menadžment zimskog turizma i skijališta | 15 | 0 | 30 | 4 | Obavezan |
Digitalni marketing u turizmu i hotelijerstvu | 30 | 15 | 0 | 4 | Obavezan |
Prirodni resursi u turizmu | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni |
Upravljanje markom u turizmu | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni |
Upravljanje zdravstvenim turizmom | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni |
KOLEGIJ | P | V | S | ECTS | STATUS | |
Upravljanje prihodima u hotelskom poslovanju | 30 | 30 | 0 | 5 | Obavezan | |
Koncepti pripreme hrane u hotelijerstvu | 30 | 15 | 0 | 4 | Obavezan | |
Istraživanje tržišta u hotelijerstvu i gastronomiji | 30 | 30 | 0 | 5 | Obavezan | |
Gastronomija i specijalizirana turistička ponuda | 30 | 15 | 15 | 5 | Obavezan | |
Stručna praksa 1D | 10 | 32 | 168 | 7 | Obavezan | |
Vina Hrvatske i svijeta | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni | |
Poduzetničko planiranje | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni | |
Talijanski jezik u struci 1D, 2D ili 3D | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni | |
Njemački jezik u struci 1D, 2D ili 3D | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni | |
Talijanski jezik u struci 1D, odnosno Njemački jezik u struci 1D, upisuje student koji prvi put upisuje odnosni strani jezik, dok Talijanski jezik u struci 2D, odnosno Njemački jezik u struci 2D ili njihove inačice označene kao 3D, upisuje student koji je prethodno apsolvirao istoimeni predmet označen kao 1D, odnosno 2D. Predmet označen kao 1D i 2D identičan je predmetu 1P, odnosno 2P u programu sveučilišnog prijediplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija. |
KOLEGIJ | P | V | S | ECTS | STATUS |
Upravljanje gostoprimstvom i događajima | 30 | 30 | 0 | 5 | Obavezan |
Novi mediji u turizmu | 30 | 15 | 0 | 4 | Obavezan |
Senzorska analiza hrane i pića | 30 | 15 | 0 | 4 | Obavezan |
Analiza poslovanja hotelskih poduzeća | 30 | 30 | 0 | 5 | Obavezan |
Metodologija znanstvenog istraživanja | 30 | 15 | 0 | 4 | Obavezan |
Osnove proizvodnje toplih napitaka | 30 | 15 | 0 | 4 | Obavezan |
Sigurnost turističke destinacije | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni |
Upravljanje odnosima s javnošću u turizmu | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni |
Porezno i korporacijsko pravo u turizmu | 30 | 15 | 0 | 4 | Izborni |
KOLEGIJ | P | V | S | ECTS | STATUS | |
Logistika hotelskog poslovanja | 30 | 0 | 15 | 4 | Obavezan | |
Krizni menadžment u hotelijerstvu i gastronomiji | 30 | 15 | 0 | 3 | Obavezan | |
Menadžment nautičkog turizma i jahtinga | 15 | 0 | 30 | 3 | Obavezan | |
Stručna praksa 2D | 10 | 32 | 168 | 6 | Obavezan | |
Diplomski rad | 0 | 0 | 0 | 8 | Obavezan | |
Pravni i organizacijski aspekti upravljanja nekretninama u turizmu | 30 | 15 | 0 | 3 | Izborni | |
Softverski alati za upravljanje hotelskim i ugostiteljskim poslovanjem | 30 | 15 | 0 | 3 | Izborni | |
Talijanski jezik u struci 1D, 2D, 3D ili 4D | 30 | 15 | 0 | 3 | Izborni | |
Njemački jezik u struci 1D, 2D, 3D ili 4D | 30 | 15 | 0 | 3 | Izborni | |
Talijanski jezik u struci 1D, odnosno Njemački jezik u struci 1D, upisuje student koji prvi put upisuje odnosni strani jezik, dok Talijanski jezik u struci 2D, odnosno Njemački jezik u struci 2D ili njihove inačice označene kao 3D, upisuje student koji je prethodno apsolvirao istoimeni predmet označen kao 1D, odnosno 2D. Predmet označen kao 1D i 2D identičan je predmetu 1P, odnosno 2P u programu sveučilišnog prijediplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija. Talijanski jezik u struci 4D, odnosno Njemački jezik u struci 4D, upisuje student koji je prethodno apsolvirao istoimeni predmet označen kao 3D. |
- Menadžer hotela - Upravljanje svakodnevnim operacijama hotela, osiguravanje izvrsnosti usluge i zadovoljstva gostiju.
- Menadžer restorana - Upravljanje restoranskim operacijama, uključujući planiranje, organizaciju i kontrolu rada restorana.
- Event menadžer - Organizacija i koordinacija događaja, od korporativnih sastanaka do velikih društvenih događanja.
- Turistički menadžer - Razvoj i implementacija turističkih programa, rad s turističkim agencijama i organizacijama.
- Specijalist za gostoprimstvo - Fokus na poboljšanju iskustva gostiju u različitim postavkama, od luksuznih hotela do boutique smještaja.
- Upis na poslijediplomske studije doma i u inozemstvu.
- Suradnja s visokim učilištima kroz ERASMUS+ program