Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Diplomski studij

Diplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija pokrenut je s ciljem da odgovori na rastuće potrebe hrvatskog turizma za stručnjacima koji bi se svojim znanjem i vještinama uspješno nadmetali s inozemnom turističkom konkurencijom. Ovaj studij ujedno otvara mogućnost nastavka profesionalnog razvoja nakon završetka preddiplomskoj studija hotelijerstva i gastronomije ili nekog drugog sličnog prijediplomskog studija.  

Studij  traje dvije akademske godine, odnosno četiri semestra, a njegovim završetkom stječe se 120 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra hotelijerstva i gastronomije.

Nastavni plan sastoji se od obveznog dijela programa, odnosno obveznih predmeta te  različitih fakultativnih, odnosno izbornih predmeta. Širok izbor kolegija studentu pruža mogućnost individualnog usmjeravanja u pravcu njegovih preferencija ili onoga što ga u širokom spektru poslova u području hotelijerstva i gastronomije najviše zanima. Dakle, može se više usmjeriti na hotelijerstvo ili gastronomiju, uz mogućnost još užeg profiliranja unutar svakog od ova dva segmenta. 

Stručna praksa, slično kao i na prijediplomskoj razini, realizira se u brojnim hotelskim, ugostiteljskim i turističkim poduzećima i ustanovama. Studenti tako prolaze obuku na poslovima upravljanja pojedinim funkcijama, procesima ili događajima u području hotelijerstva i gastronomije. Sve se to odvija pod nadzorom vrhunskih stručnjaka iz prakse, čime stječu specijalizirana praktična znanja i vještine koje su osnova za uspješan samostalni rad na različitim mjestima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, odnosno turizmu općenito. 

Magistar/magistra hotelijerstva i gastronomije, zahvaljujući uravnoteženom odnosu teorijske i praktične nastave, interdisciplinarnom pristupu te angažmanu vrsnih predavača i mentora, razvio je kompetencije koje odgovaraju na specifične zahtjeve suvremenog hotelijerstva i gastronomije. To mu omogućuje da se može natjecati za brojna radna mjesta na različitim stručnim i menadžerskima mjestima u ugostiteljstvu, hotelskoj industriji te javnom sektoru koji je u uskoj vezi s ovim djelatnostima. Jednako tako po završetku studija diplomirani student može nastaviti svoje školovanje na različitim poslijediplomskim specijalističkim ili doktorskim studijima s ciljem obogaćivanja svojih znanja i vještina.

  • Praktična znanja iz hotelijerstva i gastronomije.
  • Kompetencije za međunarodno poslovanje u turizmu.
  • Sposobnost rješavanja složenih situacija.
  • Logičko razmišljanje i interdisciplinarni pristup.
  • Usvajanje suvremenih teorijskih i praktičnih vještina.
1. godina | 1. semestar | 26 ETCS + 4 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Analiza i praćenje emitivnih turističkih tržišta 30 30 0 5 Obavezan
Hotelski menadžment 30 30 0 5 Obavezan
Gastronomska kultura Mediterana 30 0 15 4 Obavezan
Upravljanje odjelom domaćinstva 30 15 15 4 Obavezan
Menadžment zimskog turizma i skijališta 15 0 30 4 Obavezan
Digitalni marketing u turizmu i hotelijerstvu 30 15 0 4 Obavezan
Prirodni resursi u turizmu 30 15 0 4 Izborni
Upravljanje markom u turizmu 30 15 0 4 Izborni
Upravljanje zdravstvenim turizmom 30 15 0 4 Izborni
 
1. godina | 2. semestar | 26 ETCS + 4 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Upravljanje prihodima u hotelskom poslovanju 30 30 0 5 Obavezan
Koncepti pripreme hrane u hotelijerstvu 30 15 0 4 Obavezan
Istraživanje tržišta u hotelijerstvu i gastronomiji 30 30 0 5 Obavezan
Gastronomija i specijalizirana turistička ponuda 30 15 15 5 Obavezan
Stručna praksa 1D 10 32 168 7 Obavezan
Vina Hrvatske i svijeta 30 15 0 4 Izborni
Poduzetničko planiranje 30 15 0 4 Izborni
Talijanski jezik u struci 1D, 2D ili 3D 30 15 0 4 Izborni
Njemački jezik u struci 1D, 2D ili 3D 30 15 0 4 Izborni
Talijanski jezik u struci 1D, odnosno Njemački jezik u struci 1D, upisuje  student koji prvi put upisuje odnosni strani jezik, dok Talijanski jezik u struci 2D, odnosno Njemački jezik u struci 2D ili njihove inačice označene kao 3D, upisuje student koji je prethodno apsolvirao istoimeni predmet označen kao 1D, odnosno 2D. Predmet označen kao 1D i 2D identičan je predmetu 1P, odnosno 2P u programu sveučilišnog prijediplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija.
 
2. godina | 3. semestar | 26 ETCS + 4 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Upravljanje gostoprimstvom i događajima 30 30 0 5 Obavezan
Novi mediji u turizmu 30 15 0 4 Obavezan
Senzorska analiza hrane i pića 30 15 0 4 Obavezan
Analiza poslovanja hotelskih poduzeća 30 30 0 5 Obavezan
Metodologija znanstvenog istraživanja 30 15 0 4 Obavezan
Osnove proizvodnje toplih napitaka 30 15 0 4 Obavezan
Sigurnost turističke destinacije 30 15 0 4 Izborni
Upravljanje odnosima s javnošću u turizmu 30 15 0 4 Izborni
Porezno i korporacijsko pravo u turizmu 30 15 0 4 Izborni
 
2. godina | 4. semestar | 24 ETCS + 6 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Logistika hotelskog poslovanja 30 0 15 4 Obavezan
Krizni menadžment u hotelijerstvu i gastronomiji 30 15 0 3 Obavezan
Menadžment nautičkog turizma i jahtinga 15 0 30 3 Obavezan
Stručna praksa 2D 10 32 168 6 Obavezan
Diplomski rad 0 0 0 8 Obavezan
Pravni i organizacijski aspekti upravljanja nekretninama u turizmu 30 15 0 3 Izborni
Softverski alati za upravljanje hotelskim i ugostiteljskim poslovanjem 30 15 0 3 Izborni
Talijanski jezik u struci 1D, 2D, 3D ili 4D 30 15 0 3 Izborni
Njemački jezik u struci 1D, 2D, 3D ili 4D 30 15 0 3 Izborni
Talijanski jezik u struci 1D, odnosno Njemački jezik u struci 1D, upisuje  student koji prvi put upisuje odnosni strani jezik, dok Talijanski jezik u struci 2D, odnosno Njemački jezik u struci 2D ili njihove inačice označene kao 3D, upisuje student koji je prethodno apsolvirao istoimeni predmet označen kao 1D, odnosno 2D. Predmet označen kao 1D i 2D identičan je predmetu 1P, odnosno 2P u programu sveučilišnog prijediplomskog studija Hotelijerstvo i gastronomija. Talijanski jezik u struci 4D, odnosno Njemački jezik u struci 4D, upisuje  student koji je prethodno apsolvirao istoimeni predmet označen kao 3D.
  • Menadžer hotela - Upravljanje svakodnevnim operacijama hotela, osiguravanje izvrsnosti usluge i zadovoljstva gostiju.
  • Menadžer restorana - Upravljanje restoranskim operacijama, uključujući planiranje, organizaciju i kontrolu rada restorana.
  • Event menadžer - Organizacija i koordinacija događaja, od korporativnih sastanaka do velikih društvenih događanja.
  • Turistički menadžer - Razvoj i implementacija turističkih programa, rad s turističkim agencijama i organizacijama.
  • Specijalist za gostoprimstvo - Fokus na poboljšanju iskustva gostiju u različitim postavkama, od luksuznih hotela do boutique smještaja.
  • Upis na poslijediplomske studije doma i u inozemstvu.
  • Suradnja s visokim učilištima kroz ERASMUS+ program