Prijediplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija nastao je kao odgovor na suvremene trendove u visokoškolskom obrazovanju te rastuće potrebe za stručnim kadrovima koji se sve više traži u suvremenom turizmu. Studij se izvodi u Makarskoj i traje tri akademske godine (šest semestara). Završetkom prijediplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija stječe se 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni prvostupnik, odnosno prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije.
Studij je koncipiran po uzoru na najprestižnije studije hotelijerstva i gastronomije u svijetu, s naglaskom na usvajanju praktičnih znanja i vještina. Nastavni plan sastoji se od obveznog dijela programa, odnosno obveznih predmeta, te raznolikog fakultativnog dijela programa, odnosno izbornih predmeta. Potonji predmeti studentima omogućuju da se svojim izborom usmjere u pravcu vlastitih stručnih preferencija i individualnih ciljeva koje žele postići radom u hotelijerstvu i gastronomiji.
Stručna praksa je na svakoj godini studija, a sastoji se od kraćeg uvodnog i dužeg praktičnog dijela, odnosno rada. Radni dio se odvija u renomiranim hotelskim kućama, tako da se studentima pruža prilika studirati i učiti od najboljih stručnjaka u ambijentu visokih turističkih mogućnosti i jednako tako visokih turističkih zahtjeva.
Završetkom sveučilišnog prijediplomskog studija studenti mogu nastaviti svoje školovanje ili se zaposliti. Nastavak obrazovanja moguć je na diplomskom sveučilišnom studiju Hotelijerstvo i gastronomija u Makarskoj ili na sličnim studijskim programima na Sveučilištu u Splitu ili nekom drugom našem ili inozemnom visokom učilištu. Kada je riječ o zaposlenju, važno je istaknuti da se studenti, s obzirom na karakter studija i njegovu određenu završnost, mogu natjecati na brojna radna mjesta za koja se zahtijeva završen prijediplomski studij u području hotelijerstva i gastronomije.
- Osposobljavanje studenata za rad u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.
- Pružiti studentima potrebna teorijska znanja i praktične vještine kako bi bili sposobni za samostalan i uspješan rad u industriji.
- Stjecanje konkretne ekspertize iz područja hotelijerstva i gastronomije, uz naglasak na rješavanje stvarnih problema i situacija s kojima se susreću u praksi.
- Upravljanje i operacije u hotelijerstvu
- Turističke agencije i organizacije
- Specijalizirani turistički servisi
- Turistička destinacijska upravljanja
- Marketinške i analitičke uloge
- Širi gospodarski sektor
- Studijski program pruža čvrste temelje za daljnje obrazovanje na diplomskoj razini ili sličnim programima