Prijediplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija nastao je kao odgovor na suvremene trendove u visokoškolskom obrazovanju te rastuće potrebe za stručnim kadrovima koji se sve više traži u suvremenom turizmu. Studij se izvodi u Makarskoj i traje tri akademske godine (šest semestara). Završetkom prijediplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija stječe se 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni prvostupnik, odnosno prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije.
Studij je koncipiran po uzoru na najprestižnije studije hotelijerstva i gastronomije u svijetu, s naglaskom na usvajanju praktičnih znanja i vještina. Nastavni plan sastoji se od obveznog dijela programa, odnosno obveznih predmeta, te raznolikog fakultativnog dijela programa, odnosno izbornih predmeta. Potonji predmeti studentima omogućuju da se svojim izborom usmjere u pravcu vlastitih stručnih preferencija i individualnih ciljeva koje žele postići radom u hotelijerstvu i gastronomiji.
Stručna praksa je na svakoj godini studija, a sastoji se od kraćeg uvodnog i dužeg praktičnog dijela, odnosno rada. Radni dio se odvija u renomiranim hotelskim kućama, tako da se studentima pruža prilika studirati i učiti od najboljih stručnjaka u ambijentu visokih turističkih mogućnosti i jednako tako visokih turističkih zahtjeva.
Završetkom sveučilišnog prijediplomskog studija studenti mogu nastaviti svoje školovanje ili se zaposliti. Nastavak obrazovanja moguć je na diplomskom sveučilišnom studiju Hotelijerstvo i gastronomija u Makarskoj ili na sličnim studijskim programima na Sveučilištu u Splitu ili nekom drugom našem ili inozemnom visokom učilištu. Kada je riječ o zaposlenju, važno je istaknuti da se studenti, s obzirom na karakter studija i njegovu određenu završnost, mogu natjecati na brojna radna mjesta za koja se zahtijeva završen prijediplomski studij u području hotelijerstva i gastronomije.
- Osposobljavanje studenata za rad u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.
- Pružiti studentima potrebna teorijska znanja i praktične vještine kako bi bili sposobni za samostalan i uspješan rad u industriji.
- Stjecanje konkretne ekspertize iz područja hotelijerstva i gastronomije, uz naglasak na rješavanje stvarnih problema i situacija s kojima se susreću u praksi.
1. godina | 1. semestar | 30 ETCS
KOLEGIJ |
P |
V |
S |
ECTS |
STATUS |
Informacijske tehnologije |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Pravo u hotelijerstvu i ugostiteljstvu |
30 |
15 |
0 |
5 |
Obavezan |
Financijska matematika |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Osnove mikroekonomije |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Engleski jezik u struci 1P |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Tjelesna i zdravstvena kultura I |
0 |
30 |
0 |
1 |
Obavezan |
1. godina | 2. semestar | 31 ETCS
KOLEGIJ |
P |
V |
S |
ECTS |
STATUS |
Osnove gastronomije |
30 |
15 |
15 |
5 |
Obavezan |
Osnove hotelijerstva |
30 |
15 |
15 |
6 |
Obavezan |
Komunikologija |
15 |
15 |
15 |
4 |
Obavezan |
Poslovna statistika |
30 |
30 |
0 |
5 |
Obavezan |
Etika u hotelijerstvu i gastronomiji |
15 |
15 |
15 |
4 |
Obavezan |
Stručna praksa 1P |
0 |
0 |
210 |
7 |
Obavezan |
2. godina | 3. semestar | 30 ETCS
KOLEGIJ |
P |
V |
S |
ECTS |
STATUS |
Poslovanje hotelskog odjela smještaja |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Poslovanje odjela hrane i pića |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Računovodstvo |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Hrana i nutricionizam |
30 |
15 |
15 |
5 |
Obavezan |
Engleski jezik u struci 2P |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
Tjelesna i zdravstvena kultura II |
0 |
0 |
30 |
1 |
Obavezan |
2. godina | 4. semestar | 25 ETCS + 5 ETCS
KOLEGIJ |
P |
V |
S |
ECTS |
STATUS |
Suvremene tendencije u prehrani |
30 |
10 |
15 |
5 |
Obavezan |
Higijena i sanitacija |
30 |
10 |
10 |
4 |
Obavezan |
Marketing u hotelijerstvu i gastronomiji |
30 |
30 |
0 |
5 |
Obavezan |
Kemija hrane i kuhanja |
30 |
15 |
0 |
4 |
Obavezan |
Stručna praksa 2P |
0 |
210 |
0 |
7 |
Obavezan |
Turistička geografija |
30 |
15 |
0 |
5 |
Izborni |
Mediteranska hrana i prehrana |
30 |
0 |
15 |
5 |
Izborni |
Talijanski jezik u struci 1P |
30 |
15 |
0 |
5 |
Izborni |
Njemački jezik u struci 1P |
30 |
15 |
0 |
5 |
Izborni |
3. godina | 5. semestar | 30 ETCS
KOLEGIJ |
P |
V |
S |
ECTS |
STATUS |
Poslovne financije |
30 |
30 |
0 |
5 |
Obavezan |
Obiteljski biznis u hotelijerstvu i gastronomiji |
30 |
15 |
0 |
4 |
Obavezan |
Djelotvorna komunikacija |
20 |
30 |
0 |
5 |
Obavezan |
Menadžment ljudskih resursa |
20 |
30 |
10 |
5 |
Obavezan |
Enologija i sommelierstvo |
25 |
15 |
5 |
5 |
Obavezan |
Engleski jezik u struci 3P |
30 |
30 |
0 |
6 |
Obavezan |
3. godina | 5. semestar | 26 ETCS + 4 ETCS
KOLEGIJ |
P |
V |
S |
ECTS |
STATUS |
Informacijski sustavi u hotelijerstvu i gastronomiji |
30 |
15 |
0 |
4 |
Obavezan |
Menadžment wellnessa i animacije u hotelijerstvu |
30 |
15 |
0 |
4 |
Obavezan |
Stručna praksa 3P |
0 |
210 |
0 |
6 |
Obavezan |
Završni rad |
0 |
0 |
0 |
12 |
Obavezan |
Talijanski jezik u struci 1P ili 2P* |
30 |
15 |
0 |
4 |
Izborni |
Njemački jezik u struci 1P ili 2P* |
30 |
15 |
0 |
4 |
Izborni |
Koncept slobodnog vremena |
30 |
15 |
0 |
4 |
Izborni |
Poslovno odlučivanje u hotelijerstvu |
30 |
15 |
0 |
4 |
Izborni |
-
Upravljanje i operacije u hotelijerstvu
- Turističke agencije i organizacije
- Specijalizirani turistički servisi
- Turistička destinacijska upravljanja
- Marketinške i analitičke uloge
- Širi gospodarski sektor
-
Studijski program pruža čvrste temelje za daljnje obrazovanje na diplomskoj razini ili sličnim programima