Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Prijediplomski studij

Prijediplomski sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija nastao je kao odgovor na suvremene trendove u visokoškolskom obrazovanju te rastuće potrebe za stručnim kadrovima koji se sve više traži u suvremenom turizmu. Studij se izvodi u Makarskoj i traje tri akademske godine (šest semestara). Završetkom prijediplomskog sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija stječe se 180 ECTS bodova i akademski naziv sveučilišni prvostupnik, odnosno prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije.
 
Studij je koncipiran po uzoru na najprestižnije studije hotelijerstva i gastronomije u svijetu, s naglaskom na usvajanju praktičnih znanja i vještina. Nastavni plan sastoji se od obveznog dijela programa, odnosno obveznih predmeta, te raznolikog fakultativnog dijela programa, odnosno izbornih predmeta. Potonji predmeti studentima omogućuju da se svojim izborom usmjere u pravcu vlastitih stručnih preferencija i individualnih ciljeva koje žele postići radom u hotelijerstvu i gastronomiji.

Stručna praksa je na svakoj godini studija, a sastoji se od kraćeg uvodnog i dužeg praktičnog dijela, odnosno rada. Radni dio se odvija u renomiranim hotelskim kućama, tako da se studentima pruža prilika studirati i učiti od najboljih stručnjaka u ambijentu visokih turističkih mogućnosti i jednako tako visokih turističkih zahtjeva.
 
Završetkom sveučilišnog prijediplomskog studija studenti mogu nastaviti svoje školovanje ili se zaposliti. Nastavak obrazovanja moguć je na diplomskom sveučilišnom studiju Hotelijerstvo i gastronomija u Makarskoj ili na sličnim studijskim programima na Sveučilištu u Splitu ili nekom drugom našem ili inozemnom visokom učilištu. Kada je riječ o zaposlenju, važno je istaknuti da se studenti, s obzirom na karakter studija i njegovu određenu završnost, mogu natjecati na brojna radna mjesta za koja se zahtijeva završen prijediplomski studij u području hotelijerstva i gastronomije.
  • Osposobljavanje studenata za rad u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.
  • Pružiti studentima potrebna teorijska znanja i praktične vještine kako bi bili sposobni za samostalan i uspješan rad u industriji.
  • Stjecanje konkretne ekspertize iz područja hotelijerstva i gastronomije, uz naglasak na rješavanje stvarnih problema i situacija s kojima se susreću u praksi.
1. godina | 1. semestar | 30 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Informacijske tehnologije 30 30 0 6 Obavezan
Pravo u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 30 15 0 5 Obavezan
Financijska matematika 30 30 0 6 Obavezan
Osnove mikroekonomije 30 30 0 6 Obavezan
Engleski jezik u struci 1P 30 30 0 6 Obavezan
Tjelesna i zdravstvena kultura I 0 30 0 1 Obavezan
 
1. godina | 2. semestar | 31 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Osnove gastronomije 30 15 15 5 Obavezan
Osnove hotelijerstva 30 15 15 6 Obavezan
Komunikologija 15 15 15 4 Obavezan
Poslovna statistika 30 30 0 5 Obavezan
Etika u hotelijerstvu i gastronomiji 15 15 15 4 Obavezan
Stručna praksa 1P 0 0 210 7 Obavezan
 
2. godina | 3. semestar | 30 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Poslovanje hotelskog odjela smještaja 30 30 0 6 Obavezan
Poslovanje odjela hrane i pića 30 30 0 6 Obavezan
Računovodstvo 30 30 0 6 Obavezan
Hrana i nutricionizam 30 15 15 5 Obavezan
Engleski jezik u struci 2P 30 30 0 6 Obavezan
Tjelesna i zdravstvena kultura II 0 0 30 1 Obavezan
 
2. godina | 4. semestar | 25 ETCS + 5 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Suvremene tendencije u prehrani 30 10 15 5 Obavezan
Higijena i sanitacija 30 10 10 4 Obavezan
Marketing u hotelijerstvu i gastronomiji 30 30 0 5 Obavezan
Kemija hrane i kuhanja 30 15 0 4 Obavezan
Stručna praksa 2P 0 210 0 7 Obavezan
Turistička geografija 30 15 0 5 Izborni
Mediteranska hrana i prehrana 30 0 15 5 Izborni
Talijanski jezik u struci 1P 30 15 0 5 Izborni
Njemački jezik u struci 1P 30 15 0 5 Izborni
 
3. godina | 5. semestar | 30 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Poslovne financije 30 30 0 5 Obavezan
Obiteljski biznis u hotelijerstvu i gastronomiji 30 15 0 4 Obavezan
Djelotvorna komunikacija 20 30 0 5 Obavezan
Menadžment ljudskih resursa 20 30 10 5 Obavezan
Enologija i sommelierstvo 25 15 5 5 Obavezan
Engleski jezik u struci 3P 30 30 0 6 Obavezan
 
3. godina | 5. semestar | 26 ETCS + 4 ETCS
KOLEGIJ P V S ECTS STATUS
Informacijski sustavi u hotelijerstvu i gastronomiji 30 15 0 4 Obavezan
Menadžment wellnessa i animacije u hotelijerstvu 30 15 0 4 Obavezan
Stručna praksa 3P 0 210 0 6 Obavezan
Završni rad 0 0 0 12 Obavezan
Talijanski jezik u struci 1P ili 2P* 30 15 0 4 Izborni
Njemački jezik u struci 1P ili 2P* 30 15 0 4 Izborni
Koncept slobodnog vremena 30 15 0 4 Izborni
Poslovno odlučivanje u hotelijerstvu 30 15 0 4 Izborni
  • Upravljanje i operacije u hotelijerstvu
  • Turističke agencije i organizacije
  • Specijalizirani turistički servisi
  • Turistička destinacijska upravljanja
  • Marketinške i analitičke uloge
  • Širi gospodarski sektor
  • Studijski program pruža čvrste temelje za daljnje obrazovanje na diplomskoj razini ili sličnim programima