Arijana Martinić, nastavnica sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija, posjetila je 2. međunarodni sajam kafe i čokolade, koji se održavao od 16. - 18. svibnja 2025. godine u Hrvatskom kulturnom centru „Sveti Franjo“ u Tuzli.
Na sajmu je sudjelovalo 25 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, uključujući 20 proizvođača čokolade i 5 proizvođača kave. Ljubitelji kave i čokolade imali su priliku degustirati širok spektar proizvoda, od ručno rađenih čokolada i pralina zanimljivih okusa i tekstura do specijaliziranih kava bogatih aroma.
Posjetitelje sajma najviše su privukli proizvodi poput čokolade s liofiliziranim voćem, Dubai čokolade, čokoladnih pralina s rumom, višnjom, smokvom, marelicom, kokosom i dr., čokolade u obliku štikle, meda s kavom i čokoladom, čoko-čili lješnjaka te brojnih drugih proizvoda. Najmlađi posjetitelji uživali su u čokoladnim cake popsovima u obliku kuglica i sladoleda, čokoladnoj fontani, a imali su priliku probati i banane na štapiću, prelivene čokoladom te brzo smrznute u struji tekućeg dušika.
Posebnu pažnju privukao je belgijski brend Puratos, poznat po inovativnim prehrambenim sastojcima i uslugama za sektore pekarstva, slastičarstva i čokolaterije.
Također, tvrtka Caffestro predstavila je Aroma espresso aparate, ručno rađene u Italiji, različitih specifikacija i boja, koji su izazvali veliki interes posjetitelja. Osim što su mogli razgledati uređaje, posjetitelji su imali priliku i kušati espresso napitke pripremljene upravo na tim aparatima.
Uz razne izlagače, sajam je ponudio i brojne edukativne sadržaje, uključujući radionice izrade veganskih slastica te prezentacije i radionice pripreme kave, gdje su stručnjaci iz industrije otkrivali tajne savršene ekstrakcije espressa i latte art-a.
Posebno se istaknuo Orient Coffee Show s Goranom Jozićem - vlasnikom pržionice kave Orient Coffee u Češkoj, koji je na slikovit način ispričao priču o putovanju kave, od plantaže do savršeno pripremljene šalice kave. Također, u sklopu Orient Coffee Show-a, posjetioci su mogli naučiti nešto više i o alternativnim načinima pripreme kave, kao što su filter kava, Aeropress i Nanopress. Tako pripremljene kave mogle su se i degustirati, što je dodatno obogatilo ovo interaktivno i edukativno iskustvo.
Pod pokroviteljstvom belgijske ambasade, jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg sajma bio je dolazak Alexandrea Druarta, renomiranog belgijskog majstora čokolade, poznatog po izradi impresivnih čokoladnih skulptura. Posebno za ovu prigodu, Druart je izradio skulpturu slanog bunara od čokolade, koju je pred oduševljenim posjetiteljima vješto sastavio u prepoznatljivu čokoladnu repliku simbola grada Tuzle.
Važno je istaknuti i da su organizatori ispred sajma izložili najveću džezvu na svijetu, službeno upisanu u Guinnessovu knjigu rekorda, a koju je u lipnju 2004. godine izradila prehrambena industrija Vispak iz Visokog, BiH. Džezva je visoka 124 cm, s promjerom baze od 95 cm, a posebno je oduševila posjetitelje jer se iz nje mogla kušati tradicionalna bosanska kava.
Za kraj, možemo reći da smo kroz degustacije, radionice i raznolike atraktivne sadržaje istinski uživali u svijetu kave i čokolade te se nadamo da će sveučilišni studij Hotelijerstvo i gastronomija i sljedećih godina prisustvovati sajmu. Organizatorima sajma želimo puno uspjeha u budućnosti.